Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Filled Under: ,

Πέτη Πέρκα: Να γίνουμε πρωτοπόροι στην ανάπτυξη και στη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των συμπατριωτών μας




Συνέντευξη της Πέτης Πέρκα στο «Ελεύθερο Βήμα της Φλώρινας» και στο εκδότη του Γιάννη Αριστείδου:

Με βαθιά γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος μας και την απόφαση της να αγωνιστεί για τη λύση τους η κα Πέτη Πέρκα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφια βουλευτής για τη ΠΕ Φλώρινας.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Β» απάντησε με ειλικρίνεια και απλότητα, άλλο ένα δείγμα της διάθεσης της για δουλειά.

Κυρία Πέρκα, είστε υποψήφια βουλευτής του Νομού Φλώρινας με το ΣΥΡΙΖΑ. Ποιά είναι κατά την γνώμη σας τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός μας; 

Απάντηση: Δυστυχώς  οι κάτοικοι του Νομού μας αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα με πρώτο και σοβαρότερο αυτό της  ανεργίας, και ιδιαίτερα των νέων, όπου ο Νομός μας κατέχει την θλιβερή πρώτη θέση σε όλη την Ελλάδα.

Ως σοβαρά προβλήματα πρέπει να χαρακτηριστεί και η κατάρρευση των τοπικών αγορών της Φλώρινας και του Αμυνταίου με εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν κλείσει και τις υπόλοιπες να φυτοζωούν και τους καταστηματάρχες να μην μπορούν πλέον ν' καλύψουν τις κυριότερες ανάγκες, όπως νοίκι, ΤΕΒΕ κ.λπ. Βλέπουμε τους μικρούς γεωργοκτηνοτρόφους μας να γίνονται όλο και φτωχότεροι λόγω της κρίσης, αλλά και των διαρθρωτικών προβλημάτων που έχει ο Νομός μας, λόγω έλλειψης αρδευτικών και ολοκλήρωσης αναδασμών και εγγειοβελτικών έργων.
Επιπλέον δυσκολίες προκύπτουν  για τους κάτοικους του νομού μας η έλλειψη υποδομών ιδιαίτερα στο οδικό δίκτυο. Εδώ να αναφέρουμε ότι είναι ο μόνος νομός που δεν έχει κάθετο άξονα σύνδεσης με την Εγνατία, ούτε διαθέτει σύγχρονο δίκτυο για τις Πρέσπες.

Πρέπει να αναφέρουμε φυσικά και τη συνεχής υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Φλώρινας και του Κέντρου Υγείας Αμυνταίου. Οι δυσκολίες και τα προβλήματα που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα των κατοίκων του νομού μας και στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να δώσει λύση μαζί με του πολίτες είναι τόσο, που δύσκολα συνοψίζονται σε μια απλή απάντηση. Ακούμε τον κόσμο, που συναντάμε και ακούμε με προσοχή, να μας μιλάει για το πως η κρίση δημιούργησε μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό του νομού, καθώς στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε επισκέπτες των μεγαλουπόλεων, ιδιαίτερα της Θεσ/νίκης. Ακούμε να μας μιλούν για την συνεχή υποβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την υποτυπώδη πλέον λειτουργία των ΤΕΙ και κλείσιμο της Σχολής Βαλκανικών σπουδών. Μας εξηγούν πως δεν υπάρχει καμία στήριξη στους συλλόγους και στους ανθρώπους που παράγουν πολιτισμό. Όπως δεν υπάρχει καμία στήριξη στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή ή στον δευτερογενή τομέα. Υπάρχουν επιχειρήσεις και με πρωτοτυπία και με διάθεση να αναπτυχθούν, δυστυχώς όμως πελαγοδρομούν αβοήθητες πότε στα νερά της γραφειοκρατία, πότε στα πελάγη των μεγάλων δομικών προβλημάτων του νομού μας.

Ο κόσμος μας μιλάει για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, της Μελίτης και την επέκταση του Αμυνταίου, ούτως ώστε οι κάτοικοι του νομού μας να μη ξοδεύουν όλο τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό για να θερμανθούν τον χειμώνα, που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι μεγάλος και σε διάρκεια και σε ένταση. Τέλος θέλω να αναφερθώ και στη λειτουργία του ΑΗΣ και του λιγνυτορυχείου στις δύο λεκάνες Μελίτης και Αμυνταίου που θα πρέπει να λειτουργεί επ' οφελεία των κατοίκων και μόνο των κατοίκων του νομού και όχι των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Εδώ θα είμαστε αμείλικτοι και θα υπερασπιστούμε την ζωή των ανθρώπων που ζουν εκεί. Με την εμπειρίες μου από αγώνα στις Σκουριές Χαλκιδικής θα δώσουμε τον αγώνα όλοι μαζί. Θα δώσουμε τη μάχη και σε αυτόν τον τομέα. Αυτός είναι ο ρόλος μου ως υποψήφια, αυτή είναι η υποχρέωσή μου σε περίπτωση που κληθώ να εκπροσωπήσω το νομό Φλώρινας στην επόμενη Βουλή.

Κυρία Πέρκα γιατί επιλέξατε να βάλετε υποψηφιότητα στη Φλώρινα;

Απάντηση: Η Φλώρινα είναι η Πατρίδα μου, την αγαπώ και θέλω να δώσω μαζί με τους υπόλοιπους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Νομού μας, την μάχη για την ανάπτυξή του, κυρίως όμως να δώσω τις δυνάμεις μου για την αισθητή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της Φλώρινας. 

Όπως προείπαμε, τα προβλήματα είναι πολλά και μερικά λύνονται πάρα πολύ δύσκολα. Η αυτοδύναμη κυβέρνηση του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που στις 26 Γενάρη θα είναι πραγματικότητα, θα χρειαστεί ανθρώπους με πείρα, με διάθεση και μεράκι και κυρίως ανθρώπους που μπορούν να μεταφέρουν τα προβλήματα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Δηλαδή πρεσβευτές και κοινωνούς των προβλημάτων μας. Πρέπει να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, δυναμικά, να πάρουμε όλα αυτά που μας έχουν στερήσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις και να μπορέσουμε να κάνουμε το Νομό μας πρωτοπόρο στην ανάπτυξη και στην βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των συμπατριωτών μας, να δώσουμε τέλος στο φόβο, την ανθρωπιστική κρίση. Να αναπνεύσουμε.

Ας σταματήσουμε τον κατήφορο. Φτάνει πια. Ούτε μία μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη. Θα φέρουμε τη Φλώρινα στο προσκήνιο, θα γίνουμε πρωτοπόροι στη προσπάθεια του ελληνικού λαού στην οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο. 

Ακούμε τα στελέχη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για την κρισιμότητα των εκλογών τις 25. Γενάρη, τονίζοντας πως δεν κρίνεται μονάχα το μέλλον της χώρας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Γιατί αυτές οι εκλογές είναι ξεχωριστές;

Απάντηση: Το εκλογικό αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα κρίνει αν ο λαός αυτής της χώρας θα ζήσει με αξιοπρέπεια ή υπό συνθήκες εξαθλίωσης και φόβου. Κρίνεται αν η κυβέρνηση αυτού του τόπου θα υπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων και μεσαίων στρωμάτων ή τα συμφέροντα του πλούτου και της διαπλοκής. Κρίνεται αν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση του ελληνικού λαού ή κυβέρνηση των μνημονίων και της τρόικας. 

Απέναντι στο αναλυτικά επεξεργασμένο και πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο μας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης,  του δημοσίου χρέους, τον εκδημοκρατισμό και μετασχηματισμό του κράτους, και την καταπολέμηση της διαφθοράς, η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει μόνο μια απάντηση: την τρομοκρατία. Αυτό που το κόμμα του κυρίου Σαμαρά έχει το θράσος να ονομάζει αλήθεια, δεν είναι τίποτε άλλο από μια συντονισμένη προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία. Σπέρνοντας πανικό, λέγοντας ψέματα. Ο ελληνικός λαός έχει κριτήριο και θυμάται τον κύριο Σαμαρά να πετάει τα 18 σημεία αναδιαπραγμάτευσης στο καλάθι των αχρήστων, το ίδιο βράδυ των εκλογών. Ο ελληνικός λαός ξέρει ποιοι του λένε ψέματα και ποιοι του λένε την αλήθεια. Το 2015 δεν είναι 2012. 

Σήμερα ο μόνος που ισχυρίζεται ότι η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε χάος και αποβολή της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ είναι ο κύριος Σαμαράς. Δυστυχώς  για εκείνον, σχεδόν  όλοι σοβαροί αναλυτές, ακόμα και πολιτικοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρνούνται να συμμετάσχουν σε μια εκστρατεία τρόμου με μόνο στόχο την παραμονή του κυρίου Σαμαρά στην εξουσία.

Με άλλα λόγια, πιστεύετε πως οι Ευρωπαίοι Εταίροι θα δεχτούν τις προτάσεις σας για το χρέος. Γιατί να το κάνουν αυτό; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχει κάτι που η κυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά δεν μπόρεσε να πετύχει; 

Απάντηση: Η απάντηση είναι απλή. Γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ. Γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά είναι θερμός υποστηρικτής της πολιτικής των μνημονίων, γιατί το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι τα μνημόνια. Το μέιλ του κυρίου Χαρδούβελη δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχει και θα πετύχει. Μπήκαμε στο Μνημόνιο με ένα χρέος ύψους 127% του ΑΕΠ. Πέντε χρόνια αργότερα το χρέος έχει φτάσει στο 175% του ΑΕΠ. Είναι οφθαλμοφανές ότι δεν είναι βιώσιμο. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να αποπληρωθεί. Αυτό το γνωρίζουν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι όπως διαβάζουμε στο Γερμανικό τύπο, πλέον εξετάζουν σοβαρά το σενάριο κουρέματος του χρέους. Οι προτάσεις μας είναι απόλυτα λογικές και απόλυτα εφαρμόσιμες. Δεν ισχυριζόμαστε ότι θα είναι εύκολο. Ωστόσο, όσο και να προσπαθούν να το κρύψουν από τον ελληνικό λαό,  το κλίμα στη Ευρώπη έχει αλλάξει και οι μόνοι πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό θα οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Μας ζητάνε να τους πούμε πoιό είναι το σχέδιο μας για την περίπτωση που μας πούνε όχι. Δεν θα πούνε όχι, γιατί ξέρουν και οι ίδιοι, ότι η πολιτική των Μνημονίων είναι αναποτελεσματική, ότι δεν είναι λύση αλλά εμβάθυνση του προβλήματος και γιατί όταν κάτσουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο πλάι μας θα έχουμε τον ελληνικό λαό. Ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού για να αλλάξουμε την Ελλάδα και να αλλάξουμε την Ευρώπη. Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η αυτοδύναμη κυβέρνηση του λαού θα σημάνει το τέλος της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη. Γιατί θα έχει αποδείξει πως υπάρχει εναλλακτική, πως ένας λαός που αγωνίζεται μπορεί να νικήσει.